Adventsactie 2023: Alle kinderen mogen kind zijn

Op  adventsactie.nl  vind u een digitale adventskalender en verhalen uit Congo.

Ieder kind heeft recht op een gezond leven, op een opleiding en bescherming. Het klinkt vanzelfsprekend, maar toch zijn er wereldwijd maar liefst 160 miljoen kinderen die niet of nauwelijks naar school gaan. In plaats van onbezorgd te spelen en te leren, maken ze lange dagen om wat geld te verdienen, vaak onder gevaarlijke en ongezonde omstandigheden.

Denk aan kinderen die in de mijnbouw werken, in fabrieken of in de brandende zon op plantages. De kans dat deze kinderen later een goed inkomen kunnen verdienen en aan het zware, onderbetaalde werk kunnen ontsnappen is klein: ze hebben immers nauwelijks tot geen gelegenheid gehad een opleiding te volgen. Dit jaar besteedt Adventsactie daarom extra aandacht aan het belangrijke onderwerp kinderarbeid. Omdat ieder kind recht heeft om kind te zijn.

Het verhaal van Ishara

Ishara Chobowa werkte als jong meisje in de mijnen in Congo om geld te verdienen voor haar familie: “Het was een ellendige en gevaarlijke tijd. Ik was erg getraumatiseerd door al het seksueel misbruik, het geweld en de vernederingen die ik heb meegemaakt in de mijnen. De andere meisjes en ik kregen heel weinig geld en daarvoor moesten we alles doen wat ons gevraagd werd. Het was een onzeker en hopeloos bestaan. Ik was vaak ziek door seksueel overdraagbare infecties, maar we hadden geen keuze.” Toen kwam ze in contact met het Olame Centrum (gesteund door Adventsactie). “Ik kreeg persoonlijke begeleiding om mijn ervaringen te verwerken. Langzaam kreeg ik weer zelfvertrouwen. Dit vind ik echt het mooist aan het programma. De meeste meisjes die in de mijnen worden misbruikt, worden aan hun ellendige lot overgelaten, maar dankzij dit programma kon ik een andere weg kiezen.”

Ishara volgde een naai-opleiding en verdient nu haar eigen geld met kleding maken. Haar grote droom is ooit een eigen naaiatelier te openen en andere meisjes naailes te geven.

Wat doet Adventsactie?

Jaarlijks steunt Adventsactie projecten die zich richten op kinderen en jongeren die meewerken om het gezinsinkomen te verbeteren en daarom niet of nauwelijks naar school gaan. Dit jaar zetten we er tijdens de Adventsactie vier extra in de schijnwerpers.

Schooldiploma voor werkende kinderen in Pakistan

Miljoenen kinderen in Pakistan gaan nauwelijks naar school: hun ouders hebben er geen geld voor en de kinderen moeten al jong meewerken om wat extra geld te verdienen voor het gezin. Een speciaal schoolprogramma geeft ze toch de opleiding waar ze recht op hebben. 

Onderwijs voor kinderen in baksteenfabrieken in India

Het werk in baksteenfabrieken in India is zwaar en ongezond, helemaal voor kinderen. Ze maken lange dagen en gaan niet naar school. Op speciale crèches en scholen bij de fabrieken krijgen de jonge kinderen een opleiding, gezond eten en goede zorg.

Jonge migranten uit Bangladesh kwetsbaar voor misbruik

In Bangladesh leven talloze gezinnen van het geld dat hun familieleden in het buitenland verdienen. Onder deze migranten zijn ook veel kinderen. Zij zijn extra kwetsbaar en lopen groot risico in handen te vallen van mensenhandelaren. Speciale voorlichtingsprogramma’s en een opleiding maken de jonge migranten weerbaarder.

Jonge mijnwerkers naar school in DR Congo

De Democratische Republiek Congo is rijk aan kostbare grondstoffen, waaronder kobalt, een essentieel onderdeel van oplaadbare batterijen. Tienduizenden kinderen worden ingezet bij de winning. Ze worden uitgebuit en doen bovendien ongezond en gevaarlijk werk. Met een opleiding kunnen ze een betere toekomst opbouwen.

Op  www.adventsactie.nl vindt u het hele verhaal van Ishara en Florence in Congo Maar ook een mooie tekst voor de advent en een digitale adventskalender voor de kinderen.

U kunt uw gift overmaken op NL21 INGB 0000 0058 50 met de givt-app of deze QR code.