Nicolaas en Hanze

De Hanze was een internationaal handelsverbond van Brugge tot Riga en verder. Maar ook: Hasselt, Hattem, Kampen, Zwolle, Deventer, Zutphen, Doesburg Harderwijk en Elburg. De plaatselijke VVV’s historische verenigingen, gemeenten enz. organiseren rond dit thema allerlei evenementen wandelingen festivals en tentoonstellingen. Is visithanzesteden.nl alleen iets voor toeristen en terrasjes? Deze zomer valt er ook voor onszelf veel te ontdekken. En we kunnen dit Hanzejaar hartelijk ontvangen wie er op ons pad komt.

Kerk en samenleving

In de 14e eeuw zouden Thomas van Kempen en Geert Grote wellicht hun wenkbrauwen gefronst hebben bij de grote macht en welvaart van de Hanze.  Als reactie brachten zij vanuit de IJsselstreek de hervormingsbeweging van de Moderne Devotie op gang. De zomeravondontmoetingen op bergklooster zetten deze traditie voort. Désanne van Brederode sprak er eerder al over Hanze en Moderne Devotie: “Menselijkheid begint pas daar, waar ik erken dat andere mensen ook werkelijk anders zijn dan ik.”  Van scheiding tussen ‘kerk’ en ‘samenleving’ was in de Middeleeuwen overigens geen sprake. Elk gilde had zijn eigen kapel, patroonsfeest, processie, armenzorg en beschermheilige. En zo leidt aandacht voor de Hanze vanzelf, bijvoorbeeld, ook naar:

Heilige Nicolaas

Deventer

Als beschermer van de scheepvaart was Nicolaas de Heilige bij uitstek. In de Broederenkerk in Deventer is er t/m 10 september een schitterende tentoonstelling te zien: De Heilige Nicolaas en de Hanze.  Er hoort een gratis stadswandeling en een fietsroute bij, een kindertafel met puzzels, kleurplaten, boekjes over de geschiedenis van Sinterklaas enz. Je kunt een kaarsje opsteken bij de H. Nicolaas en een devotiekaars voor thuis kopen. 

Heilige Lebuinus

Kortom: het publiek dat in het oude centrum van Deventer even de Lebuinuskerk binnenloopt krijgt als verrassing een mooie tentoonstelling die de historische wortels van het Sinterklaasfeest nu eens positief onder de aandacht brengt.

Kampen

Tijdens “Kerst in oud Kampen” ontvangen een handvol (!) vrijwilligers van onze Buitenkerk tienduizenden gasten. Dat zal nu in het Hanzefestival niet gebeuren. Wel is de Buitenkerk t/m open monumentendag ook overdag open. Er lopen vele touristen even binnen, gaan even zitten, de kunst bekijken, een praatje maken. Zo lopen ze ook langs de tafel met folders en bidprentjes, de collectebussen, steken een kaarsje op, schrijven iets in het intentieboek.

In het ikonenmuseum is er een expositie “Hanze heiligen” over iconen van Nicolaas, Michaël, Stefanus en Petrus en Paulus.

Hasselt

In Hasselt is er door bedevaartspad Hasselt aandacht voor de Heilige Stede (zie vorige Navolging) met filmpjes, panelen en muurgedichten. Naast de RK kerk en de camperplek is er recent een nieuwe pelgrimsfontein aangelegd met informatiebord over Hasselt op de route naar Santiago de Compostella.

Zwolle

In het academiehuis Zwolle (de grote kerk aan de Melkmarkt) kun je via het interactieve Panorama Hanze de geschiedenis zien en beleven. Ook in de basiliek komen er elke dag touristen binnen, soms verbaasd dat er ook een kerk bij ‘de Peperbus’ hoort. Er zijn QRcodes bij beelden en kunst, de toren wordt beklommen, een kaarsje opgestoken en de basiliekwacht krijgt vaak vragen als ‘wat is een biechtstoel eigenlijk’?

Gastvrijheid

Deze plekken van inspiratie en ontmoeting zijn er dankzij al die vrijwilligers die roosters bemensen, wc’s schoonmaken, vergaderen met anderen in de stad en publiciteit maken. Plaatselijke evenementen bieden óók gelegenheid om met andere mensen in contact te komen. Hartelijkheid, letterlijk en figuurlijk open zijn, verbindingen leggen met andere organisaties: laten we deze erfenis van de Hanze samen voortzetten. En niet vergeten om zelf te genieten van onze mooie IJsselstreek.

Diaken Michael Buijkx

Lees meer op Thomasakempisparochie.nl/Hanze