Berichten Herfte-Wythmen

Nieuws en berichten die zijn geselecteerd voor de locatie Herfte-Wythmen

Voor alle berichten zie: Alle berichten

Website nu beter beveiligd

Vanaf nu is deze site beter beveiligd. Voortaan wordt in de internetbrowser een slotje weergegeven in de adresbalk. Adressen in die balk moeten nu beginnen met ‘https://’. Alle pagina’s moeten gewoon bereikbaar zijn. Als er nog vreemde dingen zijn of stukken kwijt zijn kan dat via email gemeld worden bij de webredactie, dat lossen we dan zo snel mogelijk op.

Parochieblad maart 2018, pastorale column

Pasen: Sta op!

De Goede Week ligt weer voor ons. Te beginnen met Palmzondag.
Jezus komt Jeruzalem binnen. ‘Hosanna’ wordt hij toegezongen. Palmtakken worden gezegend en uitgereikt aan ons allen. De kinderen beleven hun vreugde met hun palmpaasstokken.
Eigenlijk begint daar al het moment van ‘sta op’ voor Jezus. Anders dan verwacht zal hij opstaan tegen alle vormen van verwachtingen die er ook in zijn tijd waren.

Om tot dat inzicht te groeien dienen we eerst het Paasverhaal uit het evangelie van Marcus te lezen. Dat eindigt in zijn oorspronkelijk vorm zelf in stilte (Marcus 16,8) en brengt zo weer iets terug van het absolute wonder dat Pasen is. Met in het centrum een graf met de functie van een baarmoeder.
Wie daar is, die is naar Bijbelse overtuiging niet alleen van de levenden, maar uiteindelijk van de Levende afgesneden, van God. ‘Niet de doden prijzen de Ene, niet de doden in hun stilte’, heet het in Psalm 115,7. Dat is de taak van de levenden. Maar met Pasen wordt deze rolverdeling doorbroken en klinkt uit de stilte van de dood de stem van het leven op. ‘Sta op’.

In het Johannes evangelie komt dat terug als Maria van Magdala huilt bij het graf  van Jezus. Zij realiseert zich dat zij met lege handen achterblijft. Alles wat haar aan haar geliefde leermeester Jezus herinnert, is verdwenen en zij kan niet anders dan zich definitief verlaten voelen.
Dan noemt Jezus haar naam “Maria”, teken dat Hij ziet wie zij is, wat zij mist en wat zij verlangt. Hij gaat van zijn kant opnieuw de door haar verloren gewaande verbinding met haar aan. Zo toont Hij zich als wie Hij tijdens zijn leven ook was: De altijd en steeds opnieuw ongrijpbare, degene die vrijmaakt en niet vastlegt. Anderen niet vastlegt maar raakt en verandert, zichzelf niet vastlegt maar zich toont als veranderend. ‘Sta op’!
“Rabboeni, meester”  roept zij uit in die herkenning. Als Maria van Magdala Jezus niet langer probeert vast te houden, dan blijft in hem de levende Aanwezigheid van Gods Woord van liefde, leven en licht met haar meetrekken. Hetzelfde geldt voor ons gelovigen die zich met haar aangesproken weten. Jezus vernieuwt steeds ons leven, waar het ook heenvoert en maakt het tot een nieuw begin van wat goed en waar is. ‘Sta op’!

In dat licht wens ik ons allen Zalig Pasen toe.

Pastoor Hans Boogers

Inhoudsopgave
De Heer is waarlijk opgestaan 4
Sta op! 6
De 40 dagen 8
Bedevaart naar Heiloo 27
Armoede op de loer? 34
Vieringenschema 28
Cursussen 30
Vieringen overige locaties 34

Abonnement? Zie: Navolging Vandaag

Verkoop fototentoonstelling “Zie de Mens”

Het Diaconaal Platform Zwolle organiseerde de fotowedstrijd “Zie de Mens” in de zomermaanden van 2016. Daarna zijn ze in de diverse kerken te zien geweest in een tentoonstelling. Nu worden de tentoongestelde foto’s ter verkoop aangeboden.

Kijkdagen fototentoonstelling in wijkcentrum Jeruzalemkerk (ingang Assendorperdijk 134):
Donderdag 8 maart, van 9.00 tot 12.00 uur, van 14.00 tot 16.00 uur en ’s avonds van 18.30 tot 20.30 uur. Vrijdag 9 maart, ‘s morgens van 9.00 tot 12.00 uur.
Wij heten u van harte welkom.

Meer informatie en doorlinken via deze pagina over de fotowedstrijd.