Parochieblad juli 2018, pastorale column

Bedevaartseizoen

We hebben al een behoorlijk aantal zomerse dagen achter de rug; “de zomer die begon zo wat mei”, zoals in het bekende liedje. Wellicht een opmaat voor een mooie, lange zomer. De zomer is het seizoen bij uitstek om er op uit te trekken. Als buiten het zonnetje schijnt, dan krijg je welhaast automatisch zin om naar buiten te gaan. Vandaar ook dat we juist in die periode er op uitgaan: een dagje uit; en op vakantie gaan.

Een bijzondere manier van ‘er op uit trekken’ is om op bedevaart gaan. Letterlijk wil dit zeggen dat je op weg gaat om te bidden. Het heeft er in ieder geval mee te maken dat je ergens naar toe gaat; met het oogmerk om een bepaalde geloofservaring op te doen.
En de keuze voor een bedevaart kan zijn dat het een bepaalde heilige is die je aanspreekt, zoals Maria. Het kan zijn dat je zelf een bepaald aspect van je leven aan God wilt voorleggen. De duur van de bedevaart kan een rol spelen, evenals het prijskaartje wat er aan hangt.
Doorgaans ga je met een groep op bedevaart: ook dat kan een aanleiding zijn om mee te gaan: om samen met een aantal bekenden op stap te gaan. Of juist omdat je hoopt een aantal gelijkgestemden te vinden met wie je samen iets van je geloof wilt beleven.

Zo zijn we in mei met een groep vanuit onze parochies naar Lourdes geweest. Een week lang jezelf onderdompelen in het katholieke geloof. Dagelijks zijn daar vieringen; van allerlei soort: naast de viering van de Eucharistie ook een viering van barmhartigheid, een kruisweg.
En dan nog de indrukwekkende lichtprocessie. Dat mag je dan beleven, samen met anderen, die je kent, of die je leert kennen tijdens de bedevaart. Mooi om te ervaren dat in Lourdes diegenen die in onze samenleving vaak achteraan komen, of niet gezien worden; dat die hier letterlijk voorrang krijgen.

Voor wie zo’n bedevaart te lang duurt, of teveel kost, zijn er ook kortere bedevaarten. Zoals de tweedaagse bedevaart naar Kevelaer in augustus en de ééndaagse naar Heiloo in juli.
In ieder geval is zo’n bedevaart een mooie gelegenheid om je geloof te verdiepen. Maar ook om de gezamenlijkheid te mogen ervaren. Dat we deel uitmaken van een gelovige gemeenschap. En verder is het nog eens heel gezellig om op deze manier er samen op uit te trekken.

Jaap Scholten

 

Inhoudsopgave 
Mystici 4
In het spoor van Eckhart 7
Afscheid Hans Boogers 23
Tarcisiusdag 28
Vieringenschema 24
Cursussen 30
Vieringen overige locaties 34

 

Abonnement? Zie: Navolging Vandaag

Reacties zijn gesloten.