Parochieblad juni 2016, pastorale column

MENSEN VAN DE WEG

In het kader van het door paus Franciscus uitgeroepen jaar van Barmhartigheid, zijn wij afgelopen vrijdag 29 april vanuit de Christoffel-, Norbertus- en Thomas a Kempisparochie op weg gegaan naar de heilige deur van de H. Calixtus basiliek te Groenlo.
TAK_FC juni voorbladEen mooie bedevaart die mij een sterk gevoel van saamhorigheid gaf! Met twee volle bussen, ongeveer 120 parochianen, kwamen we daar gelijktijdig aan. Het was een bedevaart van (maar) één dag. Maar op zo’n dag gebeurt er zoveel dat verbindt: de contacten onderling, het samen bidden en het genieten van al het geestelijke- en lichamelijke voedsel. Het verbindende is juist het samen onderweg zijn. Even buiten je gebruikelijke patronen je laten verrassen door het programma en de mensen. Het is voor mij zo herkenbaar aan het samen op bedevaart gaan. Zo zal het straks in augustus bij de twee daagse bedevaart naar Kevelaer ook zijn. Het samen zingen, het geraakt worden door ieders persoonlijke verhaal, het vieren in de kerkruimte binnen. Maar ook in de openlucht bijv. tijdens de kruisweg.
Zo ook bij de zesdaagse bedevaart naar Lourdes in de komende oktobermaand. Het samen zijn in die mooie schepping aan de voet van de Pyreneeën waar je alle gelegenheid krijgt om je binnenkant te bezien, te vernieuwen en te reinigen met levend water vanuit de grot Massabielle.

In de handelingen van de apostelen, lezen we voor het eerst dat de eerste volgelingen van Jezus ‘mensen van de weg’ worden genoemd. Wij als gelovigen zijn allemaal volgelingen/leerlingen van Jezus Christus. Voor mij wil dat zeggen dat je onderweg bent met Hem en je laat onderwijzen door Zijn woorden. Dat je op weg bent en je laat leiden door wat er in al die afgelopen eeuwen opgetekend is (en mondeling is doorgegeven) aan menselijke ervaringen aan geloof, schoonheid, goedheid, spiritualiteit, moed en trouw.
Dat maakt dat wij mensen zijn die er op uit moeten trekken om dat te ervaren. Ons geestelijk voeden door lichamelijk in beweging te zijn en te blijven. Voor onszelf, maar ook om in verbindingen te blijven en zijn met de ander. Ja, ook met de Ander! In saamhorigheid gaan, deze weg ten leven. Dat is voor mij de betekenis van op bedevaart gaan. In dit thema nummer lezen we daar nog meer over.

In dit licht noem ik ook Sacramentsdag. Op zondag  29 mei vieren wij deze dag in de tuin van de pastorie in Hasselt. Een mini bedevaart waar mensen lopend, met de fiets of auto naar toe komen. Om daar samen te bidden en te zingen. Om te vieren dat Christus in ons midden is en met ons mee gaat in en bij alle gebeurtenissen van het leven die er toe doen. Bij vreugde en verdriet. God is er, hoe dan ook, op onze levensweg. In die saamhorigheid ben ik op weg.

pastoor Hans Boogers

Abonnement? Zie: Navolging Vandaag