Parochieblad november 2018, pastorale column

Godsbeelden

Wat is een godsbeeld? Volgens één van de digitale woordenboeken is het een manier waarop mensen een beeld proberen te vormen van God. Ofwel woorden en beelden zoeken voor Godservaringen.
Een deel van mijn parochiewerk bevat contact met ouders van dopelingen, communicantjes en vormelingen. Tijdens deze catechetische bijeenkomsten komt eigenlijk altijd aan de orde hoe God ter sprake te brengen bij de kinderen. Wat antwoord je als je kind vraagt naar God?
Daarvoor zullen we zelf eerst woorden moeten vinden om ons eigen godsbeeld te verwoorden.
Vele jaren geleden, toen Yvonne van der Weele en ik nog het jongerenpastoraat in de Verrijzeniskerk leidden, kwamen we een serie kaartjes tegen met godsbeelden die we met de jongeren bespraken en die ik nog steeds regelmatig gebruik in eerder genoemde groepen en soms ook wel met de vormelingen zelf.
Heel vaak worden de kaartjes ‘God is licht’ en ‘God is een luisterend oor’ gekozen, maar ook ‘God is Schepper’, ‘God is de Aanwezige’, ‘God is Vader’, ‘God is almachtig’ en soms ook: ‘Ik weet niet wie God is’. Veel minder ‘populair’ zijn: ‘God is vrouwelijk’ of ‘God zit in mijzelf’ of ‘God is de ander’. Met de uitleg waarom gekozen is voor een bepaald kaartje komen we op het spoor van vele beelden van God, waarop we elkaar dan ook weer bevragen: verklaar eens nader… Daarbij wordt duidelijk hoe persoonlijke ervaringen en opvoeding, maar ook liederen, gebeden en schilderijen bijdragen tot een voor ieder verschillend godsbeeld. In de Bijbel vinden we weer heel andere godsbeelden, bijv. God als een man die met Jacob vecht (Genesis 32) en God als herder (psalm 23). Exodus verhaalt hoe God tegen Mozes bij de brandende braamstruik zegt: ‘Ik ben die Is’.
Het Eerste Communieproject spreekt over de naam van God als: ‘Ik zal er zijn’.

Voor mij persoonlijk komt altijd de titel van een lied naar boven: ‘God is die goed is’. Al het goede komt van God, zoals ook de doopliturgie zegt bij de afwijzing van het kwaad. En….. zoals mijn vader en moeder ons altijd voorhielden: wij zijn de handen en voeten van God…. God werkt via mensen. Daarom geloof ik dat God in de ander is en dus ook in mijzelf, want als wij in onze medemens iets van God ontdekken of ervaren, dan hoop en bid ik dat die ander ook iets van God vindt in mij. Confronterend soms, maar tegelijk ook een uitdaging om me dat steeds bewust te zijn en daaraan te blijven werken!

Jeanne Gerretzen-Veldhuis,
parochiemedewerkster.