Parochieblad oktober 2016, pastorale column

Cyclus van het leven

Een beter moment voor mij om de column te schrijven in het themanummer ‘cyclus van het leven’ is er haast niet. Zes uitvaarten in evenzoveel weken, alle van mensen die ik in meer of mindere mate kende, zorgen ervoor dat ik niet heen kan om de eindigheid van het leven. Het is een eer en ook heel mooi om betrokken en behulpzaam te mogen zijn bij het afscheid van dierbaren. Intensief, emotioneel ook soms, maar vooral vervult het me met dankbaarheid dit te mógen doen.

tak_fc-oktober-voorbladTegelijkertijd is de afgelopen periode ook één van een ander soort dankbaarheid, die te maken heeft met het begin van het leven. We mochten een tweede kleinkind krijgen, een gezonde jongen, én onze eerste kleinzoon bracht via zijn T-shirt het mooie nieuws: ‘vet stoer, ik word een grote broer’.

Hiermee is de cyclus van het leven toch wel rond! Ook zijn we momenteel weer jonge ouders aan het voorbereiden op het sacrament van de doop voor hun kind. Mooie avonden in zowel Zwolle als Kampen, waaraan ouders uit de hele parochie deelnemen. Heel fijn ook, dat de werkgroep uitgebreid is, waardoor we de taken wat meer kunnen verdelen. Bijzondere verhalen horen we op deze avonden over zwangerschap, geboorte, soms zorgen, maar vooral over de vreugde en dankbaarheid, die deze kleine mensjes brengen. En hoe bijzonder ook, als ik ze weer tegenkom bij de voorbereidingen op Eerste Communie en/of Vormsel. Steeds vaker tref ik a.s. communicantjes of vormelingen, bij wie ik ook getuige was van hun doop. Op belangrijke momenten in het leven trekken we weer even samen op en daar geniet ik volop van! Maar…. ze maken me er wel van bewust dat ook mijn leven voortschrijdt. M’n verjaardag onlangs bracht een nieuw eerste cijfer, maar ach…..

In Kampen en IJsselmuiden is de ‘aftrap’ geweest voor de voorbereidingen op het Vormsel. Ook een mooie bijeenkomst, waarin ouders elkaar vertelden over hun beeld van God. Hoe ervaren zij God? Goed om van tijd tot tijd bij stil te staan en erover te spreken en vooral ook hun kinderen over te vertellen en door te geven. Het woordenboek geeft aan dat het woord ‘cyclus’ betekent: een terugkerende, regelmatige reeks. De seizoenen zijn er een goed voorbeeld van. Na elke winter bloeit het nieuwe leven opnieuw op. De cyclus van het leven stopt niet bij de dood, zo mogen wij geloven.

Maar laten we vooral ook genieten van de mooie momenten in ons aardse leven!

Jeanne Gerretzen-Veldhuis,
parochiemedewerkster.