Parochieblad oktober 2018, pastorale column

Omzien naar elkaar

Als katholieke christenen geloven wij in de Drie-Ene God; Vader, Zoon en heilige Geest. Maar als volgelingen van Jezus Christus weten we ook dat er niet alleen het verticale lijntje naar boven is. Het kruis heeft ook een horizontale dwarsbalk: we zijn als mensen op elkaar betrokken. Trouw zijn aan God kan nooit los gezien worden van trouw aan de medemens.

Voor katholieke gelovigen geldt dat het vieren van de eucharistie bron en hoogtepunt van het gelovige leven is. Dat betekent dat onze inspiratie; en met name dan ook de inspiratie om ons in te zetten voor onze medemens, begint bij het vieren van de Eucharistie. Dat is het moment bij uitstek om ons hart te laten raken door het Woord van God, onze Heer Jezus Christus. Daar mogen we ons laven aan de bron van alles wat goed is, om zelf dan vervolgens dat goede weer uit te kunnen dragen in deze wereld. In ons spreken en in ons doen en laten.

Omzien naar elkaar houdt dan ook in, dat we mensen zoveel als maar mogelijk in de gelegenheid dienen te stellen, om zich aan die bron te kunnen laven. Anders gezegd: het is zaak dat we de drempel om de eucharistie mee te kunnen vieren, zo laag mogelijk dienen te houden. Door zo vaak als mogelijk de gelegenheid te geven om mee te kunnen vieren. En gezien de hoge gemiddelde leeftijd van onze parochianen; ook op zoveel mogelijk plaatsen, in de buurt van waar men woont.

Het gaat er uiteindelijk om dat we ons laten raken door het evangelie. Zodat ieder van ons geïnspireerd en gemotiveerd raakt om datgene te gaan doen waartoe God ons roept. En zo mee te helpen om het rijk van God op te bouwen. Ook in die zin, dat we allen tot ons recht kunnen komen. En zo proberen om de situatie, zoals die eens in de hemel zal zijn, nu reeds op aarde zoveel als mogelijk trachten te benaderen.

Dat is een mooie opdracht. En ieder van ons zal daar op eigen wijze invulling aan geven. Want elk mens is uniek. En indien wij onze ogen goed open houden en onze oren te luisteren leggen, dan vertelt ons hart ons wel, waar en wanneer we kunnen bijdragen om in positieve zin iets te betekenen voor onze naasten.
Onze grote inspiratiebron is daarbij natuurlijk allereerst onze Heer: alles heeft Hij immers welgedaan, om te spreken met de tekst van een bekend lied. Maar misschien heeft u wel een bepaalde heilige als voorbeeld. En, zeker in deze oktobermaand, is er ook altijd onze hemelse moeder Maria om ons op de goede weg te helpen.

Jaap Scholten

Inhoudsopgave