Parochieblad september 2018, pastorale column

Klaar voor de start……

In dit eerste parochieblad na de vakantieperiode willen we als samenwerkende redacties van de parochiebladen van de Norbertus en de Thomas a Kampisparochie, beginnen met een nieuw jaarthema. Of beter gezegd, een nieuw seizoens-thema: de 10- geboden. Elk van komende nummers heeft een thema dat gelieerd is aan een van de 10 geboden. Uiteraard kunnen we in de beperkte ruimte van ons blad en gezien de doelstelling ervan, niet het gebod helemaal uitdiepen. Maar wat we voor ogen hebben, is een hedendaagse ontwikkeling plaatsen binnen het kader van de 10 leefregels die God aan Mozes heeft gegeven. Leefregels waaraan geen jota aan veranderd is, die nog steeds gelden.

We beginnen met een soort van inleiding. Ons Bijbelboek is al eeuwen oud. In het Oude Testament staan boeken die een ontstaansgeschiedenis hebben die al meer dan 3000 jaar terug gaat. Woorden van God, verhalen, ervaringen van mensen met God. Teksten waarin het Woord van God klinkt, maar die geschreven zijn zoals dat toen gebruikelijk was. Oude teksten die nog steeds aanspreken, ook voor de moderne mens van nu. Alleen, je moet er (vaak) wel wat meer voor doen! Elke zondag probeer ik, en met mij de meeste voorgangers, de teksten zo toegankelijk mogelijk te maken door ze te verduidelijken aan de hand van gewone hedendaagse gebeurtenissen. Op die manier laten de woorden zich beter verstaan, gaan ze leven. Mede door de kracht van de Heilige Geest.
Zo ook heeft Inez van Oord geprobeerd om vanuit haar perspectief de boeken van onze Bijbel te lezen. Geleid door haar verbazing over het feit dat we andere godsdiensten en beelden daaruit ‘omarmen als een teddybeer’ en de verhalen uit onze Bijbel links laten liggen. Een mooi initiatief dat uitdaagt om ook zelf op ontdekkingstocht in onze Bijbel te gaan.
Vandaar als start en uitdaging van het thema dit seizoen. Hoewel, het woord ‘start’ werkt ook wel een beetje verwarrend. Want welke ‘start’ bedoel ik nou…. Komende weken mag ik een paar maal voorgaan in een zogenaamde ‘startviering’. Maar wat vieren we dan en de start waarvan? Voor veel mensen met kinderen of een baan in het onderwijs betekent het begin van het nieuwe schooljaar een nieuwe start. Maar voor ons in de katholieke kerk is de start van ons nieuwe jaar immers op de eerste Adventzondag, Christus Koning de afsluiting van ons liturgisch jaar. Oké, nu dus goed geformuleerd: in dit seizoen van onze parochiebladen dat samenvalt met de duur van een schooljaar, starten we met een rebible van de 10 geboden. Als u mee wilt denken, lezen en doen, heel graag! Het zou leuk zijn als we met elkaar hedendaagse nieuwe inzichten en ervaringen kunnen delen.

Evelien Reeuwijk

Inhoudsopgave