Eten met Paus Franciscus

Uitnodiging: ontmoetingen met elkaar in Kampen, bij een eenvoudige maaltijd, rond thema’s van Paus Franciscus.

Wat Paus Franciscus nog méér gestudeerd heeft dan theologie?

Levensmiddelentechnologie! En hij houdt erg van eten klaarmaken.
Een eenvoudige maaltijd van verbroedering en vreugde maakte hij voor zijn seminaristen maar ook voor de krantenverkoper toen hij in Buenos Aires woonde.

Eenvoudige recepten heeft hij van zijn Italiaanse grootmoeder leren waarderen.
En ook als Paus schuift hij graag aan tafel aan met mensen, recent nog op de werelddag van de armen.

Vaak breekt dan het ijs, het eten hoefthelemaal niet ‘bijzonder’ te zijn. Maar je hebt als je samen eet, wel echte ontmoetingen op gelijke hoogte, met meer diepgang in een gemoedelijke sfeer.

Zullen we in het nieuwe jaar in Kampen een begin maken met die verbondenheid?
Vijf avonden waarin we elkaar ontmoeten rond teksten en filmfragmenten van Paus Franciscus.
We zullen naar hem en elkaar luisteren, met elkaar eten, samen bidden en delen wat het bij ons losmaakt, in openheid en vertrouwen.

Data:
Donderdag 11 januari,
woensdag 24 januari,
donderdag 8 februari,
woensdag 28 februari,
woensdag 13 maart.

Tijden:
18:00 maaltijd
19:15 inleiding & uitwisseling
21:30 einde

Plaats: Buitenkerk Kampen
Begeleiding: diakens André van Boven & Michael Buijkx

Opgave:
per mail, uiterlijk  9 januari 2024.

Thema’s:

• Over de aarde als onsgemeenschappelijk huis en hoe klimaatverandering en levensstijl samenhangen. (Laudato Si & Laudate Deum);
  • Over verbondenheid tussen generaties, met andere godsdiensten en alle mensen van goede wil (Fratelli Tutti);
  • Over armoede en het recht om niet te hoeven vluchten, over de sociale leer van de katholieke kerk ‘haar best bewaarde geheim’;
  • Over de liefde: hoe de liefde van Christus dóórwerkt in relaties en in barmhartigheid voor mensen in concrete levenssituaties.

Over de kerk: ‘leken’ die meepraten in de bisschoppensynode en een kerk die wil luisteren. Over het verstaan van de tekenen van de tijd en het Evangelie verkondigen in vreugde en bescheidenheid.

We beginnen steeds met een eenvoudige maaltijd en nemen de tijd voor ieders inbreng.

Paus Franciscus heeft ons iets te zeggen omdat hij open wil zijn voor wat er speelt in de wereld van vandaag. Luisteren wij nu naar elkaar?

Soms denk ik dat we een bordje op de deur van de parochies moeten hangen met ‘Gratis toegang’. Parochies moeten hechte gemeenschappen zijn, zonder bureaucratie, waarin de mensen centraal staan en waar de gave van de sacramenten te vinden is. Zij moeten opnieuw scholen van dienstbaarheid en vrijgevigheid worden, met hun deuren altijd open voor de uitgeslotenen en voor hen die erbij horen… voor iedereen.’
Bron: zie

Lees hier meer over Paus Franciscus.