Pastorale column april 2020

PASEN 2020

 Veertig dagen lang bereiden wij ons voor op Pasen, met de wel bekende hulpmiddelen van: vasten, aalmoezen en gebed. En op welke wijze we dat in ons eigen leven vorm willen geven en hoe ver we daar in willen gaan, dat beslissen we zelf. Want de moderne mens wil graag grip op zijn of haar leven hebben. Om die reden sluiten we allerlei verzekeringen af; om ons in te dekken tegen elke mogelijke calamiteit.

 

Maar toen was daar ineens het Corona virus. Dat drong zich aan ons op, zonder dat we daarom gevraagd hadden. Natuurlijk hebben we met z’n allen ons best gedaan om het probleem beheersbaar te maken, maar toch hadden we er niet geheel grip op. Het heeft de gang van ons dagelijks bestaan danig beïnvloed; bij de één wellicht meer dan bij een ander.

Zo was het ineens niet mogelijk om naar de kerk te gaan op zondag. En werden we in z’n algemeenheid gemaand om niet teveel bij elkaar te komen, om de verspreiding van het virus in te kunnen perken.

 

Het heeft ons beperkt in onze bewegingsvrijheid. En een aantal dingen die we gewoon zijn te doen werden ineens onmogelijk gemaakt. Al is het maar een simpele handdruk wanneer we iemand ontmoeten. Maar ook allerlei bijeenkomsten werden afgelast: we moesten het even met minder doen dan we gewend zijn.

Eigenlijk past dat heel goed in de vastentijd: even wat minderen. Maar het feit dat we er weinig grip op hebben, is lastig voor ons te accepteren.

 

Datgene wat we vieren en herdenken in de Goede Week, sluit evenwel precies hierbij aan. Onze Heer, Jezus Christus, heeft het toegelaten dat Hij alle grip op de gang van zaken in z’n leven verloor.

Het ‘hosanna’ waarmee Hij op Palmpasen werd ingehaald, had Hij kunnen uitbuiten. Maar dat deed Hij niet.

In plaats daarvan gaf Hij de regie volledig uit handen.

En liet Hij gebeuren, wat Hem eigenlijk, net als ieder mens, tegenstond:

Hij accepteerde het lijden. Lichamelijk; maar ook zijn schijnbaar roemloze ondergang, verlaten door bijna iedereen en ter dood veroordeeld.

 

Toch is zijn blijde boodschap aangeslagen: er zijn op dit moment meer christenen dan ooit tevoren in de mensengeschiedenis.

En dat zit ‘m er niet in dat het christelijk geloof zekerheid biedt. Integendeel: het vraagt ons om onze zekerheden lós te laten en het risico te nemen om te durven vertrouwen op de goedheid van God.

Overgave aan de goddelijke voorzienigheid.

Dáár gaat Pasen over: dat we durven te geloven, te vertrouwen op de goedheid van God, dat die uiteindelijk alles overwint.


Jaap Scholten