Pastorale Column juli 2023

Genieten

De zomer is weer gekomen. In juni hebben we al weer echt zomers weer gehad. Het was warm. Misschien af en toe wel een beetje te warm. Zodanig dat we wel gedwongen waren om een tandje lager te schakelen, simpelweg omdat die warmte je lichaam trager maakt.

Het kan geen kwaad om eens wat minder snel te leven, dat biedt de gelegenheid om de dingen die je doet meer bewust te beleven.

En misschien ook om meer te genieten van de zaken, die je doorgaans wellicht als een soort automatisme verricht. Dat helpt om wat dichter bij jezelf te komen.

Een plaats bij uitstek om dat te kunnen beleven, is dat ene uurtje in de week dat je naar de kerk gaat. Zodra je het kerkgebouw binnentreedt, ben je meteen al in een andere wereld. Ja, je laat de wereld en ook je eigen leven even achter je, zodra de kerkdeur achter je dicht valt.

Het is ook wel goed om er tijd voor te nemen. En misschien al tien minuten voor de aanvang van de viering aanwezig te zijn. Om even jezelf bewust te zijn van de omgeving waarin je je op dat moment bevindt.

En daar misschien ook wel stilletjes van te genieten; die rust, die stilte.

En ook de mooie glas-in-loodramen, de beelden, de architectuur.

Het is een ruimte waarin alles anders is, dan thuis, op het werk, buiten of waar je ook maar kunt zijn in deze wereld. In de kerk komen we in contact met een geheel andere werkelijkheid. Centraal in de kerk staat een altaar; plaats van het offer. Het kerkgebouw is er om in contact te komen met God, oorsprong en toekomst van alle dingen.

Laat je meenemen door de liturgie. Door mee te bidden en mee te zingen ben je met lijf en ziel betrokken bij wat daar gebeurt. Je bent niet louter een toeschouwer, maar maakt er deel van uit. Je wordt in een andere werkelijkheid opgenomen tijdens die viering. Zonder dat je er erg in hebt wordt je opgenomen door iets wat veel groter is dan jezelf. En neem je ongemerkt ook afstand tot jezelf. Je krijgt een duidelijker beeld te van wie je bent. En dan bijna aan het einde van die bijeenkomst krijg je dan dat kleine stukje brood. Dat letterlijk hemel en aarde met elkaar verbindt.

Het intens mee beleven van de Eucharistie doet iets met ons. Er wordt in ons iets geraakt wat van een geheel andere orde is. En wat ons helpt om onszelf weer op de juiste plaats te zetten. Dat doet goed, dat is genieten.

Jaap Scholten