Berichten Kampen

Nieuws en berichten die zijn geselecteerd voor de locatie Kampen

Voor alle berichten zie: Alle berichten

Pesach maaltijd in de Buitenkerk is een feestmaal

Op Witte Donderdag is in de Buitenkerk een Pesach maaltijd gehouden. In de traditie van de joden wordt daarmee het vertrek uit Egypte herdacht. Dit is een feestmaal!
Door de jongste aanwezige wordt dan gevraagd wat de betekenis is van de verschillende producten op de tafel. Ook hier was een verzameling van smaken en structuren. Van elk onderdeel werd de symboliek uitgelegd.

Tussendoor werd gebeden en gezongen.

Het is een initiatief dat door de aanwezigen heel goed is ontvangen. Hopelijk krijgt dit volgend jaar een vervolg. Voor de mensen die niet alle uitleg hebben meegekregen is er dan een herkansing.

Een impressie van de Pesach-maaltijd op Witte Donderdag in de Buitenkerk, en van de concerten in het weekeinde van Palmzondag, is hier te vinden. https://kampernieuws.nl/buitenkerk-passie-pasen/

Website nu beter beveiligd

Vanaf nu is deze site beter beveiligd. Voortaan wordt in de internetbrowser een slotje weergegeven in de adresbalk. Adressen in die balk moeten nu beginnen met ‘https://’. Alle pagina’s moeten gewoon bereikbaar zijn. Als er nog vreemde dingen zijn of stukken kwijt zijn kan dat via email gemeld worden bij de webredactie, dat lossen we dan zo snel mogelijk op.

Parochieblad maart 2018, pastorale column

Pasen: Sta op!

De Goede Week ligt weer voor ons. Te beginnen met Palmzondag.
Jezus komt Jeruzalem binnen. ‘Hosanna’ wordt hij toegezongen. Palmtakken worden gezegend en uitgereikt aan ons allen. De kinderen beleven hun vreugde met hun palmpaasstokken.
Eigenlijk begint daar al het moment van ‘sta op’ voor Jezus. Anders dan verwacht zal hij opstaan tegen alle vormen van verwachtingen die er ook in zijn tijd waren.

Om tot dat inzicht te groeien dienen we eerst het Paasverhaal uit het evangelie van Marcus te lezen. Dat eindigt in zijn oorspronkelijk vorm zelf in stilte (Marcus 16,8) en brengt zo weer iets terug van het absolute wonder dat Pasen is. Met in het centrum een graf met de functie van een baarmoeder.
Wie daar is, die is naar Bijbelse overtuiging niet alleen van de levenden, maar uiteindelijk van de Levende afgesneden, van God. ‘Niet de doden prijzen de Ene, niet de doden in hun stilte’, heet het in Psalm 115,7. Dat is de taak van de levenden. Maar met Pasen wordt deze rolverdeling doorbroken en klinkt uit de stilte van de dood de stem van het leven op. ‘Sta op’.

In het Johannes evangelie komt dat terug als Maria van Magdala huilt bij het graf  van Jezus. Zij realiseert zich dat zij met lege handen achterblijft. Alles wat haar aan haar geliefde leermeester Jezus herinnert, is verdwenen en zij kan niet anders dan zich definitief verlaten voelen.
Dan noemt Jezus haar naam “Maria”, teken dat Hij ziet wie zij is, wat zij mist en wat zij verlangt. Hij gaat van zijn kant opnieuw de door haar verloren gewaande verbinding met haar aan. Zo toont Hij zich als wie Hij tijdens zijn leven ook was: De altijd en steeds opnieuw ongrijpbare, degene die vrijmaakt en niet vastlegt. Anderen niet vastlegt maar raakt en verandert, zichzelf niet vastlegt maar zich toont als veranderend. ‘Sta op’!
“Rabboeni, meester”  roept zij uit in die herkenning. Als Maria van Magdala Jezus niet langer probeert vast te houden, dan blijft in hem de levende Aanwezigheid van Gods Woord van liefde, leven en licht met haar meetrekken. Hetzelfde geldt voor ons gelovigen die zich met haar aangesproken weten. Jezus vernieuwt steeds ons leven, waar het ook heenvoert en maakt het tot een nieuw begin van wat goed en waar is. ‘Sta op’!

In dat licht wens ik ons allen Zalig Pasen toe.

Pastoor Hans Boogers

Inhoudsopgave